Er wordt vaak negatief gesproken over het spelen van games. Die zijn er zeker ook, maar gamen heeft ook veel positieve effecten. Natuurlijk is het wel belangrijk dat er grenzen worden gesteld. Hierover kun je meer lezen in ons andere blog “gamen en regels”. Maar in deze blog zullen we de positieve invloed van gamen op een rijtje voor je zetten!

Verbeterde concentratievermogen en reactievermogen
Gamen kan het concentratievermogen en de focus leggen op iets specifieks sterk verbeteren, want bij bijvoorbeeld actiegames ben je continu bezig om zo snel mogelijk te winnen en obstakels binnen het spel te vermijden. Dat laatste stimuleert ook je reactievermogen, want in het echte leven zal je ook soms snel ergens op moeten reageren.

Motivatie boost
Games zorgen ervoor dat het kind gemotiveerd raakt om zijn of haar doel te bereiken! Daarnaast zorgt het er ook voor dat zij beter willen worden in iets, want door de verschillende (moeilijkere) levels in een game blijven de hersenen van het kind geprikkeld raken. Dit allemaal zorgt er dus voor dat het doorzettingsvermogen wordt gestimuleerd.

Emotioneel vlak
Geloof het of niet, maar gamen heeft ook effecten op emotioneel vlak! Zo wordt je kind bijvoorbeeld blij wanneer hij of zij een overwinning heeft behaald. Maar hij of zij leert ook hoe er moet worden omgegaan met tegenslagen, bijvoorbeeld wanneer je kind een bepaalde ronde in de game heeft verloren. Hierdoor wordt er aangeleerd hoe je met een bepaalde emotie moet omgaan.

Had jij deze voordelen verwachten
Er zijn nog veel meer voordelen, maar deze waren wel echt de belangrijkste! Wij zijn erg benieuwd of jij deze voordelen al had verwacht of juist best wel verrast bent. Maar het blijft hierbij wel belangrijk om grenzen te stellen bij gamen, want teveel van iets is nooit goed.