Kinderen en speelgoed gaan hand in hand! Maar wist jij al dat het spelen hiermee een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van het kind. Daarom is het ook zo belangrijk dat het kind in de eerste levensjaren voldoende blijft spelen met speelgoed en dit niet vervangen wordt met digitale tools, zoals games. In deze blog lees je een aantal redenen waarom speelgoed zo belangrijk blijft voor het kind.

Slimmer worden
Het is wetenschappelijk bewezen dat spelen het kind slimmer maakt. Dit was ergens wel te verwachten, want met spelletjes zoals bijvoorbeeld “memory” worden de hersenen geprikkeld. Het wordt dan ook sterk aangeraden om minstens een halfuur per dag een spelletje met jouw kind te spelen. Dat spelen slimmer maakt geldt niet alleen voor kinderen! Dit is effectief voor mensen van alle leeftijden.

Samenwerking
Zorg er ook voor dat je kind niet alleen speelt, want door te spelen met anderen ontwikkelt het kind zich op het gebied van samenwerking. Het is zeer belangrijk dat het kind dit op spelende wijze vroegtijdig leert, want dit is een skill die hij of zij altijd nodig zal hebben op school en in de toekomst op het werk.

Communicatie met anderen
Het leren communiceren met anderen hangt veel samen met samenwerking. Door spelletjes leert het kind sociale vaardigheden aan. Denk maar aan spelregels met elkaar bespreken, vragen wie aan de beurt is of als het kind vragen stelt wanneer hij of zij iets niet begrijpt enz.

Ga jij nu vaker spelen met je kind
Wij hopen je te hebben overtuigd dat speelgoed altijd het beste voor de ontwikkeling van het kind en dat je door middel van deze blog het overweegt om vaker aan tafel te zitten met je kind. Natuurlijk is het niet erg als het kind zo af en toe een game speelt op de tablet, maar zorg dat hier een goede balans in blijft!